آزمون آیلتس چیست؟

نویسنده : زینب شریفی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

سرواژه آیلتس IELTS  برگرفته از International English Language Testing System به معنای سامانه جهانی ارزیابی زبان انگلیسی می‎باشد. برگزاری این آزمون با همکاری مشترک دانشگاه کمبریج، کنسولگری انگلستان و سازمان IDP  استرالیا انجام می‌شود. این آزمون توسط بسیاری از دانشگاه‌ها در کشورهای مختلفی از قبیل کانادا، انگلستان، استرالیا، نیوزیلند و آمریکا به رسمیت شناخته می‌شود. در این آزمون از بالاترین و معتبرترین استانداردهای بین المللی جهت سنجش سطح زبان انگلیسی داوطلبان پیروی می‌شود و چهار توانائی شنیداری  (Listening)، درک مطلب (Reading)، نوشتاری (Writing) و گفتاری (Speaking) مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

آزمون آیلتس چگونه انجام می‌شود؟

آیلتس به دو صورت کاغذی و سیستمی انجام می‌گیرد:

آیلتس کاغذی

در این آزمون، داوطلب باید با برگه سوالات پشت میز در مرکز بنشیند و به هر چهار بخش پاسخ بدهد. آزمون گفتاری (Speaking) بصورت حضوری با یک بازرس آیلتس آموزش دیده انجام می‌شود.

آیلتس سیستمی

در این روش آزمون، داوطلب به سوالات بخش خواندن، گوش دادن و نوشتن در رایانه پاسخ می‌دهد. البته آزمون گفتاری (Speaking) به صورت حضوری با یک بازرس آیلتس آموزش دیده انجام می شود.

انواع آزمون آیلتس کدامند؟

سه نوع آزمون آیلتس شامل آکادمیک Academic) AC)، عمومی General Training) GT) و IELTS Life Skills وجود دارد. 

مدت زمان آزمونIELTS  آکادمیک Academic) AC) و عمومی General Training) GT) در مجموع 2 ساعت و 45 دقیقه می‌باشد. . برگزاری سه بخش اول آزمون (شنیداری، درک مطلب و نوشتاری) به ترتیب اشاره شده در یک روز و معمولاً بدون استراحت می‌باشد. بخش گفتاری (Speaking) بر اساس قوانین مرکز، ممکن است قبل یا بعد از سایر بخش‌های آزمون برگزار شود.

این آزمون 4 مهارت را مورد سنجش قرار می‌دهد و به ترتیب زیر می‌باشد:

 تعداد بخش‌هاتعداد سوالاتمدت زمان

تفاوت و تشابه عمومی

( (General و اکادمیک(Academic) 

Speaking

 

3 بخش 11-14 دقیقهعمومی و اکادمیک مشابهند

Listening

 

4 بخش40 سوال30 دقیقه+ 10 دقیقه (وارد کردن به پاسخنامه)عمومی و اکادمیک مشابهند

Reading

 

3 بخش40 سوال60 دقیقهعمومی و اکادمیک متفاوتند

Writing

 

2 بخش2 سوال60 دقیقهعمومی و اکادمیک متفاوتند

بخش گفتاری (Speaking) 

این بخش ارتباط موثر داوطلب در زبان انگلیسی را مورد سنجش قرار می‎دهد و روانی در صحبت (Fluency) و درستی ساختاری (Accuracy) وی را بررسی می‌نماید و شامل 3 بخش زیر است:.

بخش اول مصاحبه: داوطلب به‌ سوالات عمومی و شخصی درباره محل ‌زندگی‌، وضعیت خانوادگی، شغلی و همینطور علایق شخصی خود در حیطه‌های مختلف پاسخ خواهد داد. مدت زمان این بخش در حدود ۴ تا ۵ دقیقه است.

بخش دوم مصاحبه: به داوطلب کارتی داده می‌شود که بر روی آن موضوعی نوشته شده ‌است و شامل چندین سوال است و لازم است داوطلب به مدت دو دقیقه در مورد آن موضوع صحبت کرده و نظر و عقیده خود را اظهار کند به طوری که در ضمن صحبت به تمام سوالات عنوان شده در کارت پاسخ داده شود.

بخش سوم مصاحبه: بحثی چهار تا پنج‌ دقیقه‌ای بین آزمون گیرنده و داوطلب شکل می‌گیرد که به‌ نوعی به موضوع مورد بحث در کارت (بخش دوم مصاحبه) مرتبط است. در این بخش فرد بایستی به طور کلی در حیطه مورد نظر صحبت نماید. 

بخش شنیداری  (Listening)

بخش شنیداری (Listening) آزمون آیلتس (IELTS) شامل چهار قسمت است که هر کدام دارای 10 سوال است و در مجموع 40 سوال می‌باشد. قسمت اول یک مکالمه روزمره بین ۲ نفر است، قسمت دوم یک سخنرانی در زمینه اجتماعی و روزمره، قسمت سوم یک مکالمه بین ۲ تا حداکثر ۴ نفر روی یک موضوع آموزشی-دانشگاهی و در نهایت قسمت آخر ارائه یک موضوع علمی می‌باشد.

مدت زمان بخش شنیداری 30 دقیقه است. قبل از شروع به گوش کردن، داوطلب فرصت کوتاهی برای نگاه اجمالی به سوالات دارد. لازم به ذکر است که بخش شنیداری فقط یکبار پخش می‌شود و لازم است داوطلب در همان زمان به سوالات پاسخ دهد. بعد از پایان این بخش (30 دقیقه)، به داوطلب 10 دقیقه فرصت داده می‌شود تا پاسخ‌ها را وارد پاسخنامه کند.

بخش درک مطلب  (Reading)

این بخش یکی از بخش‌های آزمون آیلتس (IELTS) است که در آن آیلتس عمومی (General) و آیلتس آکادمیک (Academic)  تفاوت دارند. البته بخش درک مطلب در هر دو آزمون آیلتس عمومی و آیلتس آکادمیک شامل چند متن به ترتیب از آسان به دشوار است بطوری که متن آخر از بقیه دشوارتر است. داوطلب برای تکمیل هر بخش، 20 دقیقه زمان دارد. در مجموع سوالات بخش درک مطلب چهل سوال می‌باشد و مدت زمان آن یک ساعت است.

آیلتس عمومی (General)

قسمت اول آیلتس عمومی ممکن است شامل دو یا سه متن کوتاه یا چندین متن کوتاه تر باشد. قسمت دوم شامل دو متن می‌شود و در قسمت سوم نیز یک متن بلند وجود دارد.

سوالات این بخش ممکن است چند گزینه‌ای، شناسایی اطلاعات، شناسایی نظرات نویسنده، وصل کردن اطلاعات، کامل کردن خلاصه‌ها و یادداشت‌ها، وصل کردن سر تیترها به متون، یافتن انتهای جملات، کامل کردن جداول، نمودارها و سوالاتی با پاسخ‌های کوتاه باشند.

آیلتس آکادمیک (Academic)

سوالات آیلتس آکادمیک ممکن است شامل سه متن به تدریج از آسان به دشوار است. مدل‌های متنوعی از جمله چند گزینه‌ای، شناسایی اطلاعات، شناسایی نظرات نویسنده، وصل کردن اطلاعات، کامل کردن خلاصه‌ها و یادداشت‎ها، وصل کردن سر تیترها به متون، یافتن انتهای جملات، کامل کردن جداول، نمودارها و سوالاتی با پاسخ های کوتاه باشند.

داوطلب بایستی پاسخ‌های خود را در مدت زمانی که در اختیارش گذاشته می‌شود به پاسخ نامه انتقال دهد. برخلاف آزمون شنیداری، در بخش درک مطلب زمان اضافه‌ای در اختیار داوطلب قرار داده نخواهد شد.

بخش نوشتاری (Writing)

در این بخش توانایی افراد در نوشتن از نظر دایره لغات، گرامر، مفهوم، توانایی توصیف و توضیح یک موضوع، توانایی توجیه، مهارت مقایسه تفاوت‌ها، ارزیابی مسائل، ایده پردازی و به چالش کشیدن نظرات در این بخش مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

در این بخش داوطلب بایستی در مدت زمان 60 دقیقه دو متن را به ترتیب شامل حداقل ۱۵۰ کلمه و حداقل ۲۵۰ کلمه بنویسد. لازم به ذکر است که استفاده کمتر از تعداد کلمات اشاره شده سبب از دست دادن نمره می‌شود. موضوع متن اول در آزمون آیلتس عمومی (General) و آیلتس آکادمیک (Academic) متفاوت هستند. در آیلتس عمومی از داوطلب خواسته می‌شود که یک نامه (رسمی، غیررستمی) بنویسد، در حالی که در آزمون آیلتس آکادمیک داوطلب بایستی درباره یک نمودار یا جدول ارائه شده بنویسد. متن دوم که در هر دو آزمون آیلتس عمومی و آکادمیک یکسان است. داوطلب در این بخش بایستی در پاسخ به یک دیدگاه، استدلال یا مشکل، متنی حداقل ۲۵۰ کلمه‌ای بنویسید. متن دوم اهمیت بیشتری نسبت به متن اول دارد. پیشنهاد می‌شود 20 دقیقه صرف متن اول و 40 دقیقه به نوشتن متن دوم اختصاص داده شود. 

نحوه نمره دهی (Scoring) آزمون آیلتس (IELTS)

نمره دهی برای هر بخش از آزمون (Listening، Reading، Writing و (Speaking بین 0 تا ۹ می‎باشد و با واحد 5/0 نمره تغییر می‌کند به این مفهوم که نمره در این آزمون بصورت مثلاً ۷ یا ۷/۵ می‌باشد و نمره ۷/۲۵ در این آزمون وجود ندارد. نمرات هر بخش و نیز نمره نهایی که میانگین نمرات ۴ بخش آزمون است تحت عنوانOverall Band Score  در کارنامه ارائه می‌گردد. جدول نمره دهی بخش درک مطلب  (Reading)و شنیداری (Listening) به شرح زیر است. 

 

محاسبه نمره Reading آیلتس عمومی 

محاسبه نمره Reading آیلتس آکادمیک

محاسبه نمره Listening آیلتس (عمومی و آکادمیک)

نمره نهایی مهارت

پاسخ‌های صحیح

نمره نهایی مهارت

پاسخ‌های صحیح

نمره نهایی مهارت

پاسخ‌های صحیح

9

40

9

39-40

9

39-40

5/8

39

5/8

37-38

5/8

37-38

8

37-38

8

35-36

8

35-36

5/7

36

5/7

33-34

5/7

32-34

7

34-35

7

30-32

7

30-31

5/6

32-33

5/6

27-29

5/6

26-29

6

30-31

6

23-26

6

23-25

5/5

27-29

5/5

19-22

5/5

18-22

5

23-26

5

15-18

5

16-17

5/4

19-22

5/4

13-14

5/4

13-15

4

15-18

4

10-12

4

11-12

 

چگونگی محاسبه نمره بخش نوشتاری (Writing)

هر دو متن ۱و ۲ آزمون نوشتاری آیلتس بر اساس شاخص‌های زیر نمره دهی می‌شوند، همه این معیارها به یک اندازه نمره دارند و میانگین آن‌ها، نمره نهایی یا band score بخش نوشتاری را تشکیل می‌دهد.

 

  1. Task Achievement (Task 1)
  2. Task Response (task 2)
  3. Coherence and Cohesion (همبستگی و ارتباط میان جملات و پاراگراف های متن)
  4. Lexical Resource (دانش واژگانی یا دایره لغات)
  5. Grammatical Range and Accuracy (قدرت و دقت گرامری)

چگونگی محاسبه نمره بخش گفتاری (Speaking)

بخش گفتاری  نیز بر اساس شاخص‌های زیر نمره دهی می‌شوند. همانند بخش نوشتاری، این معیارها نیز به یک اندازه نمره دارند و میانگین آن‌ها، نمره نهایی یا band score بخش گفتاری را تشکیل می‌دهد.

  1. Fluency and coherence (روانی و وابستگی در صحبت کردن)
  2. Lexical resource  (وسعت دایره لغات)
  3. Grammatical range and accuracy  (گرامر)
  4. Pronunciation (تلفظ)

 

مدت اعتبار مدرک آیلتس

کارنامه این این آزمون به مدت 2 سال اعتبار دارد. در واقع اغلب دانشگاه‌ها کارنامه ای را که بیشتر از دو سال از تاریخ آن گذشته باشد؛ قبول ندارند.